Friday, November 17, 2017

Yang kedua tahun ini

Serius-lah!! sekarang dah bulan 11 dan  dah berbulan aku tak update something dalam blog yang mereput ni. Hahaha~

Mana pergi kata-kata " Selangkah dalam kehidupan, berjuta nak diceritakan" Aigoo =P

Antara Mac- November ni ( buat rangkuman lagi😄) ada jugalah benda-benda yang boleh diperbesarkan untuk aku update dalam nota hidup aku yang dalam alam maya ni. Kot satu hari nanti abang aku offer nak tulis buku pasal hidup aku boleh la aku semak balik kat sini. BTW harini abang aku (Along) dapat tempat kedua dalam pertandingan apa entah tapi macam pasal penulisan jugak.

Seterusnya...ini rangkuman 7 bulan de'X

1) April- Pulau 1000 Masjid

  • Mendaki Gunung Rinjani kali kedua. Kali ni lebih nak memenuhi janji pada geng Kinabalu yang aku sanggup naik kedua kali kalau diorang nak pergi. Dan kali ni aku yang aturkan kebanyakan perkara walaupun kitorang dah tempah slot dengan team OHANA, tapi disebabkan berbeza pendapat maka hal sebelum dan semasa di gunung tu OHANA uruskan, hal selepas gunung aku yang settlekan. Jujurnya aku agak garang masa mengetuai kumpulan 5 orang (de'X, Sy, Frz, MJ & Fz) ni, yelah masa kat Malaysia cakap semua terpulang pada aku, dah sampai sana nak tukar-tukar pula. 
  • Trip Rinjani kali ni agak singkat jugak tapi dapat cover most of the beauty of Lombok Island, cuma air terjun Tiu Kelep je tak dapat sampai sebab cuaca tak mengizinkan. Benda yang aku tak sempat lawat masa trip Rinjani Ogos 2016 tu aku pulun bagi dapat kali ni antaranya, perusahaan menyulam dan tembikar. Masa turun dari gunung tu dapat jugak bertemu dengan adat orang lombok kahwin. Giler meriah siap ada Speaker besar masa diorang berarak...berarak tu jauh giler. Terkejut gak kitorang bila tahu fakta adat diorang daripada guide mas Hartawan.
2) August- Raya Pantai timur
  • 2015 dulu aku pernah ke Kelantan  raya ke-2 sebab kawan kelas kahwin. This time ada kenduri aqiqah kat kampung mertua sepupu Sy pulak. Memandangkan cuti umum tu panjang, aku pun melencong jap ke Pulau Perhentian untuk kali ke-3. This time aku drive lalu Gua Musang pukul 3 pagi gerak weh-buat hal betul- haha
  • Pulau Perhentian kali ni bersama family Sy. Nothing to highlight sebab aku pon dah bosan snorkeling. Hajat asal nak ke sini ajak Sy scuba diving tapi dia buat perangai- eh sakit hati la ingat balik- so next year aku akan datang balik pantai timur untuk scuba diving.
  • Raya kat Kelantan sorang-sorang sebab Sy campak aku kat hotel- buat decision sendiri based on fikiran yang bukan-bukan- So aku pun pas solat raya gerak pergi Terengganu semula panjat Bukit Kluang  pastu solat jumaat and singgah rumah kawan kelas yang kawin dulu. Tapi dia tak perasan aku datang pulak, so aku gerak balik Kota Bharu. Amik Sy pastu pergi lepak PCB makan. Lapar wehh..haha
  • BTW raya kat kelantan ni Below Expectation betul sebab khutbah(Raya kat KB & Jumaat @ Pasir Putih) dia cakap KL. Aku tak paham @ tak nampak apa yang meriahnya Hari Raya Haji kat kelantan yang selalu dicanang. Masak pun aku tengok takde la special- Pagi raya makan nasi lemak! Ini baru betul Indah Khabar Dari Rupa
  • Overall aku happy cita-cita Raya Kelantan ni 90% tercapai, drive 10jam masa balik, lalu Gua Musang, jumpa cik mek molek pagi2 bila sampai kelantan tu hilang terus penat drive 4 jam tanpa henti tu. Hahaha.
3) September- Orang baru

  • 16 September tu de'X kat Perak, Alhamdulillah tahun ni berjaya jugak naik pelamin setelah bertahun-tahun tapi sebagai pengapit je. Along kahwin dengan orang Sungai Siput, jadi ini kali pertama aku kat Sungai Siput ni. Macam biasa aku suka memerhati keliling dan dapatlah konklusi kenapa Komunis suatu masa dulu sangat kuat kat sini- tempat ni dikelilingi gunung ganang kau tahu?
  • 23 September tu majlis belah family de'X pula. Satu perkara je aku tak puas hati ngan kak ipar aku ni, apa la susah sangat nak bagitahu kitorang rombongan dia besar mana. Kitorang sediakan rumah, makanan and tempat duduk semua ikut berapa kau kata. Kata 50 orang rombongan sekali hari kejadian 20 orang je. Rumah tu da sewa sampai 3 tapi guna 1 je, nasib baik bab makan tu kitorang boleh settlekan kalau tak lagi membazir jika tempah jugak. Family de'X masa datang Perak memang la ramai dekat 60orang sebab kitorang memang rapat, dari kecik dah join rombongan kawin serata Malaysia. Pendek citer jangan la nak gah jugak, semua berbeza kot.
  • Kenduri belah de'X huru hara sikit jugak la...entah mana silapnya makanan short pula. Tapi semua tu dah dalam tangan de'X sebenarnya. Cuma, yela budaya Melayu ni orang tua-nya mana nak dengar cakap orang muda. Tapi majlis tu memang ramai sangat yang datang, mungkin sebab dalam kawasan tu ada majlis kahwin tak banyak jadinya semua boleh cover semua majlis.
  • Untuk sekian lama, pada hari itu de'X and cousins yang bertukus lumus kat dapur sepanjang majlis tu berpendapat menu kecemasan Nasi briayani + telur mata bawang tabur dengan kicap tu masa tu sangat lah sedap yang terbanding. Thanks to everybody...my brader masih hutang dengan kitorang pasal ni. Pakai baju lawa2 pastu duduk dapur.   

Bulan Mei Jun Julai tu aku tak tahu apa yang nak di-highlight-kan. Gunung ganang pun aku tak naik time tu, lebih pada makan-makan tengok wayang je rasanya. Tu yang sekarang orang ramai tegur aku ada air bag da sekarang. hahaa

Thursday, March 9, 2017

Aku dan Pengakhiran geng Xmen

Dari kecik tengok kartun Xmen bila da besar layan plak movie dia, after 17years (2000-2017) geng2 Xmen ditamatkan cerita dengan tajuk LOGAN-nama betul untuk wolverine.  Aku kata geng Xmen tu tamat sebab dalam movie tu kata masa tahun 2029 tu yang tinggal cuma diorang ber-3(Prof. X, Wolverine & Caliban)  je n yang lain dah mati, Pastu bila tiga2 mati maknanya habis lah semua geng Xmen tu. (big spoiler pada sape x tengok lagi..hehe)

Ape kaitan dengan aku kan? movie fiksyen je tu.
Aku ni jenis menyelami movie yang aku tengok, kira macam feeling la
Bila aku tengok Prof. X yang da tua tu and Wolverine jadi penjaga lantas mengimbau kenangan aku jaga arwah atok n nenek aku dulu.

So weekend tu aku pon balik kampung memandangkan kawan aku kahwin tetibe so aku tak plan ape bila balik kampung. Sebab dari kecik aku ni dah diajar bangun pagi and sarapan before 9, bila pagi tu da pkul 8 sarapan takde kat rumah aku pun pergi lah sarapan luar tempat arwah atok suka pergi.

Habis sarapan aku singgah jap kubur, ingatkan lepas 2 tahun dia pergi dan aku pun lama menjauhkan diri dari kawasan tu sebak tu akan hilang tapi rupanya tak..Walau aku tak paham tiap butir aku yang baca tapi mata tetap bergenang. Mungkin sebab kenangan mengiringi bacaan aku.

Pastu baru-baru ni ada kawan cakap dia sakit kepala, kerja hospital tapi sakit xnak jumpa doktor, pelik betul. Headache dia cakap selalu jadi tapi tak reti2 lagi untuk buat intensive check-up cari punca, main rasa2 plak bila cakap sakit kepala dia sebab kurang minum air. Yes aku bebel kat dia sebab main rasa-rasa. Mau tak nya aku pernah jaga arwah nenek aku dari atas katil sampai liang lahad, sebab orang sekeliling anggap 'tak nak makan' tu satu benda remeh temeh jadi kanser nenek aku melarat teruk, Kebetulan budak intern kat tempat aku dapat MC dari dokter sebab sakit kepala yang kerap, pastu dokter nak buat MRI on her sebab ada family history kanser otak. So itu la punca aku bebel panjang2 ngan kawan aku.

Xmen dah habis tapi spin-off dia on schedule nak tayang..Dulu manusia nak masa jadi perlahan sebab tak nak tua cepat tapi sekarang ramai nak masa cepat berlalu sebab nak tengok movie baru Marvel n DC. Marilah kita sama- sama ber-huhu

Sunday, December 4, 2016

Rangkuman 3 bulan

3 Bulan lepas post Rinjani, apa berlaku pada aku?
I'm fine thank you. =)

16 October joined half marathon (nanti nak letak gambar)
22 October went to Ledang (gambar letak nanti)

minggu-mingu seterusnya hilang ingatan sekejap.

5-7 November supposed to go to Vietnam
Yang seterusnya biarlah aku dan Dia yang tahu.

Pendekkan cerita, sejak balik dari Lombok tu hampir setiap hari minggu aku sumbat dengan aktiviti.
Masuk hutan, cari sungai, panjat bukit sana sini- semalam 3 Disember baru menikmati senja di Broga, 1st time, Minggu-minggu yang aku tak kat luar aku penuhi hak orang yang menjemput datang kenduri. Akibatnya tahap kecerdasan semakin menurun. huhu

"5-7 November supposed to go to Vietnam" - ada cerita yang ingin dicerita berkenaan 'supposed'
 Tapi nantilah ye, sebab 'feeling' tak sampai lagi. Doa-doa la kerajinan aku tu datang.. hihi

Tuesday, September 6, 2016

Rinjani si gunung berapi

Orang kata kalau nak cepat, geraklah sorang dan kalau nak jauh, gerak ramai.

Masa api mendaki kinabalu masih membara, plan nak hiking sana sini sangat panas. The hottest was a trip to Mount Rinjani. Jadi sebagai langkah inisiatif aku pun pergilah riki pakej dan perkara berkaitan untuk trip tu. Tapi bincang punya bincang akhirnya ada yang memberi alasan..bajet travel burst, gantung kasut  and tak ada masa. Lalu aku berdiam sepi hinggalah satu hari bila perbincangan nak jalan-jalan disebut kembali salah seorang ahli post gambar Mt. Rinjani dengan kapsyen " I'll going there" Taknak kalah punya pasal malam tu aku terus contact organizer trip Rinjani tanya kalau ada kosong and betul, masih ada kosong. HAHA. Pendekkan cerita rupanya ahli tadi tu bergurau je dan aku setelah beberapa ketika bersabar, satu pagi tu aku bangun dari tidur terus post kat FB " It's Time!!" dan aku betul2 pergi meninggalkan diorang.

Rinjani, satu tempat aku tak pernah impikan akan sampai.Apatah lagi tanpa kenal sesiapa even organiser tu pon last minit dia tak dapat ikut sebab ada urusan keluarga. Tapi sebelum flight berlepas aku baru tau ramai gak yang datang sorang sertai trip ni. Aku jadi famous dalam trip ni sebab malam sebelum flight baru sedar pasport dah tak valid untuk keluar negara. Jadi dengan kelam kabut dapat gak aku siapkan pasport baru sebelum tengahari. Nasib baik beli flight petang. HUHU

Untuk trip ni aku tak training sangat tapi lebih pada jaga makan je and aku lebih emosional menjelang hari untuk pergi. Siap tulis pesanan terakhir dan bagi kat kawan. Pastu 2 minggu berturut aku balik rumah family- something that not used to happened before in recent years. Belum lagi cerita pasal aku pos ayat2 sedih kat kawan yang berkaitan. HEE.

Pendek kata pasal trip kat Mount Rinjani... Ujian 7 Bukit Penyesalan tu aku lepas dengan jayanya, start perjalanan dari Sembalun pukul 9.30 dan sampai di Plawangan campsite sekitar 4.30 petang sebagai peserta ke-2 terawal. Tapi masa nak menuju puncak hati banyak sakit woii bukan sebab aku tak jadi top 10 sampai puncak tapi sebab "1 langkah maju 3 tapak mundur"  dari pkul 2 panjat, pukul 7.40 baru sampai puncak, padahal tempat tu tak jauh. Tapi masa turun heaven giler, slide and lompat-lompat macam main ski je. Masa nak turun dari Plawangan ke sembalun lagi heaven, berlari-lari je kat Bukit Penyesalan tu. kalau tolak masa rehat makan tengahari 4 jam pun cukup dah untuk sampai kat titik mula mendaki- yang ni aku orang ke-2 sampai.

Kat gunung ni aku jumpa pengalaman baru dalam hidup. Kat sini mental banyak terganggu disebabkan cuaca sejuk and tambah angin kencang yang baru masuk hari ke-3. Kalau kat Kinabalu ada selimut tebal, tidur dalam building..makan unlimited kat cafe..ada proper toilet and water heater. Here at Rinjani 360 degree completely different. Tapi nasib baik aku membesar kat kampung, lepas turun dari puncak aku ikut porter pergi ke mata air, diorang buat kerja diorang dan aku pula mandi. Lepas aku siap mandi diorang tanya aku tak sejuk ke mandi air gunung sebab diorang pon tak sanggup nak mandi. I proudly said " Saya dari kecil duduk kampung, mandi air kolah sejuk" padahal preparation aku sebelum cedokkan pertama tu lama kot. HAHA

Indonesia-Lombok, Nusa Tenggara Barat. Majoriti-nya muslim banding dengan masyarakat Bali tapi entah kenapa air alkohol cap Bintang tu semudah itu dijual hatta kedai makan tu yang menjualnya itu makcik bertudung. HMMM. Perjalanan dari Senaru ke Gili Trawangan sekembali daripada Air Terjun Tiu Kelep dan Sedang Gile aku perhatikan gerak-geri manusia. Tapi sampai sekarang aku tak puas hati ngan caj harga makanan tengahari yang aku kena bayar. Kawan aku amik lebih daripada aku kenapa harga sama macam aku? GRRR. Dari mula sampai Lombok da kena temberang, memang nasib badan la. Beli data plan salesman SIMpati kata sampai puncak ada line tapi baru sampai pos 2 line da 1 bar. Kat Gili kena lagi basikal 50ribu dia kata 60ribu kalau musim puncak, snorkeling kawan dapat 90ribu kami yang naif ni kena 100ribu. AIHH

Kat Gili ni bila jumpa orang Malaysia havoc dia lain macam terutama sekali geng makcik2 adventure tu. Masa snorkeling aku banyak lepak ngan diorang sebab stok makanan diorang sedap2. haha. Pastu jumpa si Rizman yang travel Lombok sorang2, dia punya bahagia dapat jumpa orang malaysia sampai aku rasa nak tendang dia keluar homestay kitorang sebab sembang banyak sangat-maklumlah 4 hari duk cakap english sampai terbelit lidah. Then jumpa pasangan diver dari malaysia gak. Fathia n Ain, kebetulan diorang kawan pada salah seorang group trip kitorang. Gabungan komuniti kitorang je memang cukup kecohkan jalan2 simpit kat Gili tu, yela masing2 bawak basikal bersaing-saing macam kat highway 4 lane. HAHA.

Hari last before balik Malaysia sambut merdeka, sempatlah kitorang jalan kat Mataram-tempat shopping barang outdoor. Cenderahati kat sini tak berapa menarik, kedai2 pon jual brand nama kedai, menyirap je aku masa nak cari souvenir tu but at the end kat SASAKU main outlet tu aku rembat gak baju RINJANI for me and dia...keychain untuk yang lain aku beli kat airport itu pon lepas bersoal jawab keychain tu motif apa-Rumah Adat Lombok, rumah Lumbung..baru aku beli. Kalau takde identiti memang aku takkan beli. HIHI

Nothing much I can say about Lombok trip ni..it's beautiful bukan sebab tempat tapi orang yang aku jumpa sepanjang trip ni. Tahun depan kalau geng kinabalu bersungguh nak pergi Rinjani, aku sedia untuk temankan dia macam kinabalu dulu.



Monday, July 4, 2016

Erti Raya

Raya?
Apa entah erti raya ni"
" Ada apa dengan raya?"
" Apa seronoknya raya?"
Antara persoalan dalam Iklan Raya 2016 ni

Dulu aku rasa sebab aku dah makin membesar aku takde feel raya- sebab duit raya da kurang Haha.
Sebab-sebab lain berkaitan;

  • Kemas rumah sorang-sorang (rumah kampung besar weh)
  • Mak dah tak buat kuih/biskut raya
  • Dah takut main mercun ganaz-ganaz (modified)
  • Pakcik&makcik yang duduk jauh dah pindah duduk sebelah rumah (hari-hari ter-jumpa)
  • Sepupu-sepapat dah tak tidur bersepah-sepah dalam rumah (rumah dah kat sebelah)
  • Masak gotong royong pakai kayu api dan buat ketupat dah tak buat (pakai gas je sekarang, ketupat pakcik-pakcik provide)

Aku rasa point 4&5 tu paling affect me a lot..sebab rumah terasa kosong, takda lagi meriah jerit-jerit yeay, yeay besok raya, bangun pagi beratur panjang depan bilik air dalam rumah yang satu tu je. Pastu lepas semayang kat masjid bergambar ramai2 macam la kitorang ni solat raya kat masjid biru Turki.HaHaHa.

Tapi bila aku sedar bukan itu semua yang jadikan aku seronok bila tiba hari 1 Syawal. Semuanya dah terlambat...
Terlambat untuk aku sedar yang selama ni aku masih gembira pagi 1 syawal tu sebab ada atuk&wan, Sebab ada dioranglah

  • RM10 pertama dan kedua dapat pagi tu. HeHe
  • pakcik makcik walaupun rumah kat sebelah still pagi lepas solat terus singgah rumah
  • saudara mara datang non-stop sampai raya ketiga (selalu aku jadi mangsa jaga rumah jd coffee boy atok&wan while parent and adik beradik lain pergi beraya)
So, now big house getting smaller, Walaupun lain-lain masih ada tapi mana mungkin yang pergi tu boleh berganti. Terasa sorang walaupun dalam ramai, sebak dalam ketawa, tawar dalam masin.

I wish for a savior to take me out from this empty..Gimme meaning of happiness and excitement of this festive season. 

Friday, June 3, 2016

See Ai En Ti Ea

Ada Apa Dengan Cinta
kalau yang movie tu memang tak ada apalah pada aku..teman kawan perempuan tengok movie tu tapi aku lebih fokus pada sinematografi berbanding cerita tu sendiri...else? aku suka pada bait kata para pelakon antaranya"Rangga apa kamu lakukan pada saya itu jahat"..huhu

Tapi aku ingin masih bicara tentang cinta
Cinta aku yang mungkin meluat orang dengar kerana kerap kali aku ucapkan tentangnya. Bertahun mereka berdua pergi tapi masih lagi aku merujuk sesuatu peristwa dengan mereka. Ya!! I used to say "my late grandmother/grandfather...bla bla bla" Aku dah kurang ke kubur mereka..agak lama dan minggu depan dah puasa. Bukan tak ada balik kampung dimana aku dibesarkan cuma entah, jiwa memanggil tiap kali lalu kuburan itu cuma tangan ini, kaki ini terus memilih untuk singgah.

Cinta
Memang benar ia membutakan dan melukakan. Tapi aku hidup kerana cinta, aku membesar dengan rasa cinta dan kini aku mencari cinta. Orang bisa berkata aku ada rupa, orang juga bisa berkata aku punya gaya lalu menyebabkan aku menjadi pemilih...sungguh tak benar tanggapan itu. Bukan rupa paras menjadi ukuran pertama, bukan juga agama yang aku nilaikan.. . Disaat jantung berdetak pantas kepadanya ada dua perkara yang menjadi dilema. Jika kali ini yang benar maka "maafkan cucu mu ini wan, sebab kawan yang sekarang ni bukan Melayu gak tapi most important bukan Jawa, semoga along, kaklang and 2 lagi adik jumpa jodoh yg pure Melayu as you wish for"

Friday, April 1, 2016

Journey to kinabalu finale

Sambungan dari Part 2


Malam yang sejuk tu aku terbangun, tengok henset baru pukul 8.30 pastu bukak wassap. Geng pompuan yang kat sebelah katil aku ni merintih kelaparan tapi satu member dalam whatsapp group ni tak sorang pon reply..dan bila aku selak selimut, satu hostel semua tengah tido and gelap gelita time tu dah macam midnight sunyinya.

Ingat nak makan berdua sambil tengok bintang tapi lepas je aku keluar toilet amik wuduk, satu team dah bangun untuk kemas beg, sapu minyak panas n makan padahal baru pukul 9 malam. Lepas habis semua aktiviti tu dalam pukul 2 pagi kitorang pergi kafe untuk supper.

0230a.m After supper and got some briefing about cabaran pagi ni as well as pergi toilet, masing-masing mulakan langkah ke laluan pendakian. Early 100meter masih together tapi macam biasa 2 F tu dah hilang dalam kegelapan,tapi lepas je stage pertama aku pun berpecah jalan sorang dan boleh kata sampai ke akhirnya memang aku jalan sorang sebab hari sangat gelap and tak boleh nak cam mana satu teammate tambah lagi silau lampu headlamp.

Perjalanan pagi ni mostly tangga, mula-mula jalan memang terang je jalan tu tapi lama-lama hanya ada cahaya dari lampu aku sorang je. Masa jalan tu aku jumpa sumandak yang tengah frust teamate jalan laju + headlamp dia bateri dah nak out, so aku temankan dia sampai dia jumpa teammate dia balik.


Sampai checkpoint sayat-sayat pukul 0350a.m Checkpoint ni kalau tak sampai sebelum masa ditetapkan memang akan kecewa sebab yang tiba selepas jam 0500 a.m akan dihalang naik ke puncak. Kat sini jumpa double F tengah berehat. Lepas 5 minit kitorang teruskan perjalanan tapi lepas tu diorang hilang lagi..huhu

Jalan lepas tu pendakian yang tak curam sangat tapi berat je rasa badan ni nak berjalan kedepan, angin atas ni memang sejut pastu kuat sampaikan last2 minit tu aku terpaksa berlindung kat batu besar. Baju yang aku pakai tu memang da panas sampai berpeluh tapi kepala aku ni tak cukup cover..sejuk weh telinga, patut beli snowcap yang cover sampai telinga.

Atas ni dalm gelap -macam ragam boleh nampak, ada yang terhuyang hayang macam zombie ada yang jalan sikit pastu berhenti (macam aku hehe), and ada yang gagah perkasa jalan tanpa henti tapi slow je.

But at the end, less than 100 meter to the top aku stop untuk cari tempat solat,lepas usha 2-3 tempat aku dah nak start niat qada je pasal jalur merah kat ufuk dah kelihatan tapi tiba-tiba tempat aku rehat tu aku nampak macam debu, tak banyak tapi ada.So aku pun bertayamum basic pastu solat sambil peluk batu kat area tu sebab badan menggelongsor ke bawah masa sujud.huhu

Then aku tunggu sunrise and kawan-kawan yang aku tinggalkan sepanjang perjalanan tadi. Bila semua dah berjumpa sesi bergambar pun start dari saat tu...sampai la perjalanan turun ke laban rata. Non stop!



Pukul 10 kitorang sampai laban rata, lunch kat kafe,checkout bilik pastu sambung sesi gambar...pukul 11gerak turun ke timpohan gate. This time I'm the king sebab amik masa 2jam setengah je untuk sampai ke pintu timpohan.. Ini semua hasil bantuan extra legs a.k.a hiking stick yang sampai 2 tu selain teori lipat jari kaki ke dalam untuk elak sakit kuku..

1320p.m aku dah kat bawah,tunggu yang lain sampai aku tertidur kat bangku. Lama lepastu guider kejutkan aku sebab nak pinjam hiking stick, katanya dia turun ni pin sebab bawa orang sakit, hiking stick pulak untuk teammate aku yang injured.

20minit aku fikir..aku decide untuk naik balik cari kawan2 aku..hampir 2km baru aku jumpa diorang tengah berehat kat pondok bersama guider. Last 0.5km tu bukan sikit weh...kena mendaki bagai. Even just before pintu gate taman tu tangga dia mampu membunuh baki semangat yang ada. Nasib baik ada aku disisi cik adik ni, nak angkat orangnya memang tak lah kan..tapi beg pon jadilah.haha. kebetulan atas pintu gate tu ada besday party, bila nampak je geng pendaki yang penat tengah berusaha panjat tangga diorang bagi kata2 semangat and bersorak bila sampai last anak tangga..nampak la muka hepi kawan2 aku bila diorang disorak macam baru lepas score goal..huhu.

Habis pendakian...pergi ke pejabat pengurusan untuk ambil sijil tanda berjaya sampai puncak. Kalau tak sampai tak ada sijil tau.

Lepas tu kitorang terus ke pekan kundasang cari hotel yang tak ada tangga untuk didaki sebab semua dah fobia..haha

Tamat sudah cerita perjalanan ke kinabalu ni..dan bermula la kerinduan ini


Sebelum balik ke semenanjung sempat gak kitorang jalan2 area ranau, kundasang,terampuli, and pulau2 KK...ye la bila lagi nak datang kn? Cik adik tu ajak pergi sandakan pulak lepas ni sebab haritu tak puas makan seafood.. Huhu